Un apartament din Vitan a trecut de la o structurÄ comunistÄ cu mobilier demodat, tapet scorojit Èi finisaje tipice anilor â90, la o amenajare cu mult lemn, spaÈiu deschis, pereÈi de accent Èi mobilier multifuncÈional. Tot procesul a durat un an.
Un cuplu tânÄr locuieÈte în Singapore, dar revine ocazional în BucureÈti, unde are un apartament cu patru camere. Ãn 2019 a decis cÄ locuinÈa de aici are nevoie de o renovare, aÈa cÄ a apelat la cei de la Craftr Èi le-a dat mânÄ liberÄ.
Apartamentul cu trei dormitoare are 100 de metri pÄtraÈi Èi e situat în cartierul Vitan din BucureÈti. Ãn starea iniÈialÄ avea plafoane joase, pereÈi strâmbi, camere Èi ferestre mici.
Primul pas: decopertarea întregului spaÈiu
âPentru cÄ urma sÄ nu pÄstrÄm nimic din fosta amenajare, am convenit cu beneficiarii ca proiectul sÄ Ã®nceapÄ cu o decopertare integralÄ a tuturor elementelor Èi finisajelor, iar abia apoi sÄ gândim conceptul proiectuluiâ, povesteÈte arhitectul CÄtÄlin Sandu.
BucÄtÄria în timpul Èantierului, dupÄ renunÈarea la peretele dinspre hol.Noua bucÄtÄrie e foarte generoasÄ Èi include o insulÄ centralÄ.BucÄtÄria dupÄ decopertarea integralÄ a finisajelor.OdatÄ ce au eliberat apartamentul, au demontat peretele care despÄrÈea bucÄtÄria de hol Èi au obÈinut un spaÈiu mai amplu Èi încÄpÄtor.
Pentru cÄ toÈi pereÈii erau strâmbi, i-au placat cu gipscarton ca sÄ obÈinÄ o planeitate perfectÄ. Rectificarea Èi placarea pereÈilor a implicat un cost semnificativ, dar le-a permis sÄ monteze traseele electrice Èi instalaÈiile sanitare mult mai rapid Èi mai simplu. SuprafaÈa utilÄ pierdutÄ a fost una neglijabilÄ, în comparaÈie cu avantajele obÈinute.
Apoi, unirea bucÄtÄriei cu holul de acces a transformat spaÈiul într-un loc mai primitor Èi mai deschis, organizat în jurul insulei, care e o piesÄ de mobilier multuncÈional: insulÄ de gÄtit Èi luat masa, plus mult spaÈiu de depozitare.
Finisajele naturale apar în toatÄ amenajarea, prin parchet Èi mobilier, dar fiecare camerÄ are o nuanÈÄ specificÄ. Ãn bucÄtÄrie au folosit nuanÈe deschise de alb Èi lemn natur, cu pereÈi verzi cÄtre hol. Iar în zona de zi, vopseaua decorativÄ tip ciment de la Benjamin Moore stabileÈte un aer industrial.
Biblioteca este metalicÄ, vopsitÄ Ã®n negru, cu o structurÄ foarte subÈire. E o piesÄ neutrÄ, creatÄ de Atelier Drag , pe care cÄrÈile Èi decoraÈiunile o transformÄ Ã®ntr-un element prezent în spaÈiu.
Pasul doi: culori puternice Èi personalitate în fiecare camerÄ
Culoarea Pantone a anului 2020 e prezentÄ Ã®n dormitor, pe doi dintre pereÈi Èi pe interiorul uÈii de intrare.
Albastrul dominÄ Èi camera copilului, gânditÄ pentru un adolescent, cu zonÄ de studiu Èi un colÈ la fereastrÄ ( window seat ), pentru întâlnirile cu prietenii.
Biroul funcÈioneazÄ Èi pe post de camerÄ de oaspeÈi Èi e cea mai neutrÄ camerÄ din locuinÈÄ.
Pasul trei: mai mult spaÈiu în cele douÄ bÄi
DeÈi înghesuite, bÄile iniÈiale aveau jacuzzi Èi saunÄ. Ele au dispÄrut, odatÄ cu restul finisajelor Èi sanitarelor, iar bÄile de acum sunt complet transformate.
Ceramica tip terrazzo , mobilierul cu douÄ lavoare, bateriile negre încastrate Èi duÈul cu scurgere în pardosealÄ creeazÄ o combinaÈie de efect.
Grupul sanitar e Èi mai îngust, dar Èi aici trucurile eficientizeazÄ spaÈiul: finisaje deschise la culoare, obiecte minimaliste Èi un duÈ cu scurgere în pardosealÄ.
Procesul de proiectare Èi implementare a durat aproape un an, timp în care proprietarii au Èinut legÄtura cu designerii exclusiv de la distanÈÄ, prin fotografii Èi filmÄri. Bugetul total al proiectului a fost de 100.000 de euro, iar lucrÄrile de renovare au fost executate de CorpConstruct .
Foto: Mihai Theodor Sava